Τί είναι οι πολυφαινόλες, που τις βρίσκουμε και ποια τα οφέλη τους;
Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που δίνουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά τα φωτεινά τους χρώματα και τα προστατεύουν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και οι μικροβιακές μολύνσεις, ενισχύοντας έτσι τη φυσική τους άμυνα.
Στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη θρόμβων, να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μπορούν επίσης να προωθήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, να βελτιώσουν την πέψη και να προσφέρουν κάποια προστασία από τον καρκίνο, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις.
Αν και το τσάι, το κακάο, η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και τα μούρα είναι πιθανώς οι πιο γνωστές πηγές πολυφαινολών, πολλά άλλα τρόφιμα περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες αυτών των ευεργετικών ενώσεων όπως είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, προϊόντα ολικής άλεσης και μπαχαρικά.
Η συμπερίληψη μιας ποικιλίας αυτών των τροφών στη διατροφή μας είναι μια πολύ καλή στρατηγική για να αυξήσουμε την πρόσληψη αυτών των ευεργετικών θρεπτικών συστατικών και να επωφεληθούμε από αυτά.