fbpx
Title Image

3D Ψηφιακή Μαστογραφία – Τομοσύνθεση

Η ψηφιακή μαστογραφία θεωρείται η εξέταση εκλογής στον προληπτικό έλεγχο.
Στο Κέντρο Μαστού Κύπρου υπάρχει εγκατεστημένος τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακός μαστογράφος με τομοσύνθεση του αμερικανικού κολοσσού Hologic.

Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει εικόνες υψηλής ανάλυσης με περισσότερη ευκρίνεια και λεπτομέρεια και με την τεχνολογία της τομοσύνθεσης, ο μαστός απεικονίζεται τρισδιάστατα με πολλαπλές λεπτές τομές του ενός χιλιοστού που βοηθούν στην αναγνώριση πρώιμων αλλοιώσεων ή ύποπτων βλαβών, και πλεονεκτεί από τους συμβατικούς (κοινούς) ψηφιακούς μαστογράφους ιδιαίτερα στους πυκνούς μαστούς. Εκτός από τις 2 βασικές εικόνες που λαμβάνονται από κάθε μαστό με τη 2D μαστογραφία, λαμβάνονται ακόμη 100-150 εικόνες από κάθε μαστό.

Κάποια από τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού μαστογράφου είναι:

  • Επεξεργασία της ακτινολογικής εικόνας ώστε να επιτυγχάνεται άριστη ποιότητα.
  • Υψηλή αξιοπιστία.
  • Μικρός χρόνος εξέτασης.
  • Μικρότερη δόση ακτινοβολίας.
  • Αυτόµατος καθορισµός της δόσης της ακτινοβολίας ανάλογα µε τη σύσταση, το µέγεθος των µαστών και την ασκούµενη πίεση.
  • Μέγιστη ακρίβεια και ασφάλεια.
  • Αυτόµατη µεγέθυνση περιοχών του µαστού χωρίς επιπρόσθετη ακτινοβόληση.
  • Τεχνική μείωση του πόνου κατά τη συμπίεση του μαστού

Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση αποτελεί την κορυφαία εξέλιξη στον τομέα της προληπτικής ιατρικής για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ο ψηφιακός μας μαστογράφος είναι εφοδιασμένος με κατάλληλο λογισμικό που επιτρέπει την λήψη των εικόνων της τομοσύνθεσης και χωρίς επιπρόσθετη ακτινοβολία, αναπαράγει 2D εικόνα συνθετικής ψηφιακής μαστογραφίας (C-View).

Συνοψίζοντας, ο μαστογράφος μας παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες από το εσωτερικό του μαστού χωρίς να αυξάνει τη δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνει η γυναίκα, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από την ακτινοβολία των συμβατικών μαστογράφων.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η ψηφιακή τομοσύνθεση;

Η τομοσύνθεση είναι μία καινούργια τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης μαστού, με υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού έναντι της κλασικής μαστογραφίας, καθώς έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει τους φυσιολογικούς ιστούς από το πρόβλημα, διευκολύνοντας την ανίχνευση των ύποπτων βλαβών, ακόμα και σε μικρό μέγεθος.

Σε τι διαφέρει η τεχνολογία της τομοσύνθεσης έναντι της κλασικής ψηφιακής μαστογραφίας;

Το μεγάλο πρόβλημα με την κλασική μαστογραφία είναι ότι όταν πιέζεται ο μαστός κατά την εξέταση, τα διάφορα στοιχεία που περιέχει συμπιέζονται το ένα πάνω στο άλλο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί καμιά φορά να διαφύγει, λόγω επικάλυψης,  εξέταση κάποιο πολύ σημαντικό στοιχείο. Με την υπερσύγχρονη τεχνολογία της τομοσύνθεσης, ο μαστός απεικονίζεται με πολλαπλές τομές του ενός χιλιοστού. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαφύγει τίποτα. Έτσι, η ψηφιακή τομοσύνθεση καθίσταται μια ακόμα πιο αξιόπιστη εξέταση για τη γυναίκα.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τομοσύνθεσης;

a. Εκμηδενίζονται οι πιθανότητες ψευδώς θετικής ή ψευδώς αρνητικής διάγνωσης.
b. Αυξάνεται η διαγνωστική ακρίβεια μικρών βλαβών σε πρώιμο στάδιο.
c. Λιγότερες επαναλήψεις εξετάσεων.
d. Λιγότερες βιοψίες.
e. Μικρότερη πίεση στους μαστούς, επομένως και λιγότερος πόνος.

Τι ισχύει τελικά με την ακτινοβολία που λαμβάνουμε; Είναι περισσότερη από την κλασσική ψηφιακή μαστογραφία;

Ο χρόνος που απαιτείται για την ψηφιακή τομοσύνθεση είναι ελάχιστα παραπάνω σε σχέση με αυτήν της ψηφιακής μαστογραφίας και η δόση της ακτινοβολίας που δέχεται η εξεταζόμενη παραμένει χαμηλή και ασφαλής. Οι γυναίκες που αποφεύγουν τη μαστογραφία από το φόβο ότι η ακτινοβολία της μπορεί να τις βλάψει, πρέπει να γνωρίζουν ότι η ακτινοβολία της μαστογραφίας είναι περίπου τόση όση και η ακτινοβολία που δέχονται όταν κάθονται στον ήλιο μια ηλιόλουστη ημέρα.

Μπορώ να κάνω μόνο ψηφιακή τομοσύνθεση χωρίς μαστογραφία;

Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση είναι, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA), μια ανεξάρτητη τεχνική απεικόνισης που συμπληρώνει την ψηφιακή μαστογραφία για καλύτερη διάγνωση. Η ψηφιακή μαστογραφία παραμένει η βασική εξέταση και εφόσον κρίνεται απαραίτητο συμπληρώνεται με ψηφιακή τομοσύνθεση.

Ποιές γυναίκες πρέπει να κάνουν ψηφιακή τομοσύνθεση;

  1. Η μέθοδος αυτή, χάριν της ικανότητάς της να διεισδύει στο μαζικό παρέγχυμα, έχει ένδειξη στις γυναίκες με ινοκυστικούς πυκνούς μαστούς και κατ’ επέκταση σε νεαρές ηλικίες, αλλά και σε γυναίκες με βαρύ κληρονομικό ιστορικό.
  2. Η ψηφιακή τομοσύνθεση επίσης ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου η μαστογραφία αποκαλύψει κάτι που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Κέντρο Μαστού Κύπρου σας ενημερώνει ότι λόγω των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τον Κορωνοϊό, θα παραμείνει κλειστό από Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 μέχρι νεωτέρας.
Για επείγοντα περιστατικά παρακαλώ όπως επικοινωνείτε με το τηλεφωνικό κέντρο στο 22054545.


IMPORTANT ANNOUNCEMENT

We would like to inform you that due to the recent developments regarding the Coronavirus, The Breast Center Of Cyprus will remain closed as of Monday 30th March 2020 until further notice.
In the event of an emergency, please contact our call center at 22054545.