fbpx
Title Image

Στερεοτακτική Βιοψία Μαστού

Στο Κέντρο Μαστού Κύπρου υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης στερεοτακτικής βιοψίας μαστού, η οποία είναι μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους βιοψίας στις μέρες μας, και βασίζεται στην τελευταία λέξη αυτοματοποιημένης ρομποτικής τεχνολογίας. Στόχος είναι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, όσο αυτή παραμένει μικρή και αψηλάφητη αλλοίωση, και ταυτόχρονα η αποφυγή περιττών χειρουργικών πράξεων. Η νέα μέθοδος Στερεοτακτικής Βιοψίας με Αναρρόφηση γίνεται με τη βοήθεια του ψηφιακού μαστογράφου. Είναι απόλυτα ακριβής διαδικασία γιατί η βελόνα κατευθύνεται ακριβώς στην αλλοίωση απεικονιστικά, αλλά και αποτελεσματική όσο η χειρουργική βιοψία λόγω της λήψης μεγάλων ιστοτεμαχίων από την περιοχή. Το σύστημα στερεοτακτικής βιοψίας που διαθέτει το Κέντρο Μαστού Κύπρου είναι εφοδιασμένο με τα κατάλληλα λογισμικά που του επιτρέπουν να εκτελεί στερεοτακτικές βιοψίες ακόμα και σε βλάβες που είναι ορατές μόνο στην τομοσύνθεση (Tomobiopsy).

Η στερεοτακτική βιοψία γίνεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο μαστού και εξειδικευμένους τεχνολόγους ακτινολόγους.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η βιοψία μαστού;

 1. Βιοψία είναι η εξέταση στο μικροσκόπιο και η ιστολογική ταυτοποίηση ενός μικρού τεμαχίου ιστού από το σημείο που εντοπίζεται κάποια «ύποπτη» βλάβη. Μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή γινόταν μόνο με χειρουργική επέμβαση. Σήμερα, η δυνατότητα της στερεοτακτικής βιοψίας μειώνει στο ελάχιστο τις περιττές χειρουργικές βιοψίες.
 2. Η στερεοτακτική βιοψία μαστού, είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος και βασίζεται σε αυτοματοποιημένη τρισδιάστατη ψηφιακή τεχνολογία. Αν βρεθεί κάποια ύποπτη μικρή βλάβη (έστω και 1-2 χιλιοστών) μπορεί να προσφέρει ιστολογική ταυτοποίηση της βλάβης χωρίς χειρουργείο. Γίνεται με τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή (3 χιλιοστών).

Πως γίνεται η στερεοτακτική βιοψία;

 1. Γίνεται στον χώρο του μαστογράφου. Ο μαστός σας θα τοποθετηθεί σε μια ειδική υποδοχή και θα συμπιεστεί, ακριβώς όπως γίνετε στη μαστογραφία.
 2. Με ακτινοσκόπηση θα εντοπιστεί το σημείο στο οποίο θέλουμε να γίνει η βιοψία (με ακρίβεια χιλιοστού).
 3. Στη συνέχεια με τοπική αναισθησία, θα κάνουμε μια μικρή τομή από την οποία η βελόνα θα φθάσει στο επιθυμητό σημείο και θα πάρει δείγμα του ιστού για βιοψία.
 4. Στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε ένα μικρό κλιπ στο σημείο που έγινε η βιοψία ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τη θέση του στη μαστογραφία. Το κλιπ αυτό είναι εξαιρετικά μικρό (μόλις διακριτό στο γυμνό μάτι) από αδρανές υλικό και δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
 5. Στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε ένα μικρό κλιπ στο σημείο που έγινε η βιοψία ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τη θέση του στη μαστογραφία. Το κλιπ αυτό είναι εξαιρετικά μικρό (μόλις διακριτό στο γυμνό μάτι) από αδρανές υλικό και δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
 6. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα κάνουμε μαστογραφία για να επιβεβαιώσουμε ότι η βιοψία θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 7. Η όλη διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστή και την τελευταία λέξη της αυτοματοποιημένης ρομποτικής τεχνολογίας, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο σφάλματος.
 8. Ο ιστός ο οποίος αφαιρέθηκε θα αποσταλεί στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Το τελικό αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης απαιτεί μια σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες διαρκούν πέντε εργάσιμες ημέρες.

Μπορεί να επακολουθήσει χειρουργείο;

Η στερεοτακτική βιοψία μας απαλλάσσει από τη χειρουργική βιοψία. Αν όμως το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης υπαγορεύσει την ανάγκη μιας οριστικής θεραπείας τότε μπορεί να απαιτηθεί κάποιου είδους επέμβαση.

Πόσο διαρκεί;

Η διάρκεια της βιοψίας είναι 60 δευτερόλεπτα. Πρόκειται όμως για μια πολύ λεπτομερή διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια. Για το λόγο αυτό, η προετοιμασία μπορεί να διαρκέσει 30-60 λεπτά.

Πονάει;

Όχι. Πριν η βελόνα σας ενοχλήσει, θα κάνουμε τοπική αναισθησία ώστε να μη νοιώσετε καθόλου πόνο. Η διαδικασία δεν προκαλεί πόνο, ωστόσο πολλές γυναίκες παραπονιούνται πως η θέση είναι άβολη και πιάνονται. Για το λόγο αυτό προτείνουμε μόλις σας τοποθετήσουμε στο κρεβάτι να πάρετε μια όσο το δυνατόν βολικότερη θέση. Παρακαλώ ενημερώστε μας αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Μπορεί να υπάρξει μια μελανιά γύρω από το τραύμα, η οποία θα περάσει πολύ γρήγορα.

Προετοιμασία

 1. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν είστε έγκυος, ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος.
 2. Επίσης ενημερώστε μας αν παίρνετε τακτικά ασπιρίνη ή κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο. Το φάρμακο ίσως να πρέπει να διακοπεί για λίγες μέρες πριν τη βιοψία για να μην υπάρξει κίνδυνος αιμορραγίας.
 3. Δε χρειάζεται να είστε νηστικοί. Μπορείτε να φάτε κάτι ελαφρύ αλλά καλύτερα να αποφύγετε το γάλα.

Περιποίηση του τραύματος μετά τη βιοψία

 1. Το τραύμα δεν ξεπερνάει το μισό εκατοστό και για το λόγο αυτό δε χρειάζονται ράμματα. Θα σας τοποθετήσουμε ένα αυτοκόλλητο το οποίο θα αφαιρέσετε σε λίγες μέρες. Το επίθεμα είναι αδιάβροχο για να μπορείτε να πλυθείτε κανονικά.
 2. Μπορεί να υπάρξει κάποια μελανιά, η οποία θα απορροφηθεί από μόνη της σε λίγες μέρες.
 3. Την ημέρα της βιοψίας θα ήταν καλύτερα να μην κουραστείτε. Αν εργάζεστε θα σας χορηγήσουμε αναρρωτική άδεια.
 4. Αν νιώσετε πόνο, μπορείτε να πάρετε ένα απλό παυσίπονο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Κέντρο Μαστού Κύπρου σας ενημερώνει ότι λόγω των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τον Κορωνοϊό, θα παραμείνει κλειστό από Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 μέχρι νεωτέρας.
Για επείγοντα περιστατικά παρακαλώ όπως επικοινωνείτε με το τηλεφωνικό κέντρο στο 22054545.


IMPORTANT ANNOUNCEMENT

We would like to inform you that due to the recent developments regarding the Coronavirus, The Breast Center Of Cyprus will remain closed as of Monday 30th March 2020 until further notice.
In the event of an emergency, please contact our call center at 22054545.